Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

19945_1333124525710_1158951414_31004795_4034874_n1.jpg

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko, meille tutummin Vanhakirkko, sijaitsee maatilan välittömässä läheisyydessä Rautaveden kauniissa kansallismaisemassa noin 3km päässä Sastamalan keskustasta.

Vanhakirkko on meille molemmille rakas muistoja ja tunteita herättävä aarre jossa meidät on myös vihitty elokuussa 2010. Niilo on elänyt aivan kirkon kupeessa koko elämänsä ja kirkko on kuulunut omalta osaltaan hänen jokapäiväiseen elämään, kyllä varmasti on lapsena muutamat tutkimuspoliisi leikit leikitty kirkon ympäristössä kera leikkitoverien ja ahkerasti käyty polskuttelemassa kirkonrannassa niin pienenä kuin isonakin. 

Tiiulle kirkko ja maisevat tuovat aina mieleen kesän ja hellesään, kuinka lapsena käytiin kesäisin kirkolla uimassa ja tapaamassa kavereita. Talvisin isän kanssa ollessani kalareissuilla muistan kirkon isona ja kylmänä, kuin talviunta nukkuvana jättiläisenä joka herää joka kevät eloon aivan kuten luontokin.

Kirkon tuhopoltto syyskuussa 1997 pysäytti monet paikkakuntalaiset, ulkopaikkakuntalaiset kuin myös meidätkin, tapahtuman myötä kirkosta tuli maankuulu. Juuri valmiiksi saatu uusi paanukatto ja koko kirkko paloivat tuhopoltossa, jäljelle jäivät savuavat rauniot. Tyrvääläisellä sisulla ja tarmolla alkoi rakkaan kotikirkon jälleenrakennus, josta iso kiitos kuuluu kaikille ahkerille talkoolaisille. Myös Tiiun pappa oli ahkerasti talkoissa mukana ja hänen kanssaan pääsin jopa käymään kirkon harjalla, se oli erittäin mieleenpainuva kokemus.

kirkko1.jpgTuntui hienolta kun kirkko otettiin puuvalmiina käyttöön elokuun alussa 2003, kuinka suuri työ sen jälleenrakentamisessa oli tehty ja miten taitavasti oltiin rakennettu uusi, mutta vanhan kaltainen kirkko. Kirkon sisätilojen maalaaminen alkoi vuonna 2005,  Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan toimesta. Muutaman vuoden kirkko seisoi tyhjänä ja aution näköisenä Rautaveden rannalla, mutta sisätiloissa tehtiin ahkerasti töitä, sydäntalvea lukuunottamatta. 2009 oli jälleen juhlan aika, maalaustyöt oli saatu päätökseen ja kirkko voitiin jälleen ottaa käyttöön.

Häitä suunnitellessamme oli selvää että halusimme vihkikirkoksemme Tyrvään Pyhän Olavin kirkon, nyt kun se oli taas käytössä. Elokuussa 2010 vietimme ikimuistoista päivää jolloin meidät vihittiin aviopuolisoiksi tuossa meille tärkeässä ja rakkaassa kotikirkossa.

Kirkko on monille matkaajille suosittu nähtävyys ja kesäisin täällä Kallialan mäelläkin riittää vipinää, välillä ihan ruuhkaksi asti.

Lisää tietoa kirkosta: Tyrvään Pyhän Olavin kirkko